Vinnare Årets bragd 2017, Örebrogalan

Anette Idestål och Joanna Schröder

Motivering från Örebro brottsförebyggande råd

Att få känna sig trygg är något som alla har rätt till. En tidig sommarmorgon berövades en ung flicka den rätten då hon utsattes för en allvarlig händelse. 2017 års bragd tilldelas två personer som såg, reagerade och agerade rådigt i en oväntad situation. Denna föredömliga insats är en viktig byggsten i arbetet för ett tryggare Örebro.

 

Kort kring händelsen

Tidigt en sommarmorgon på väg till fritids utsätts en ung flicka för ett övergrepp i en park i Örebro. Anette, som är på väg till arbetet, uppmärksammar skrik i parken, ser att en flicka utsätts för ett övergrepp av en man. Anette avbryter det pågående övergreppet. Samtidigt uppmärksammar Joanna händelsen från sin närliggande lägenhet. Joanna springer ut i Oskarsparken för att hjälpa till, såg att Anette hjälpte flickan och valde istället att följa gärningsmannen. Joannas agerande gav polisen värdefull information för den fortsatta utredningen.

Örebro brottsförebyggande råd har den stora äran att på den årliga Örebrogalan dela ut utmärkelsen Årets Bragd. Utmärkelsen 2017 uppmärksammar två personer som visat civilkurage och handlingskraft genom att hjälpa en annan människa i nöd. Att uppmärksamma andra människors behov av hjälp är en viktig del i vårt gemensamma arbete för en tryggare stad. Alla kan vi bidra till ett tryggare samhälle. Årets prisvinnare, Anette och Joanna, har var för sig agerat i en svår situation, men ändå tillsammans handlat på ett mycket förtjänstfullt sätt under en svår situation.

Det fanns många goda kandidater att välja på för utmärkelsen Årets bragd 2017. Men Anette och Joannas handlingskraft stack ut bland de övriga kandidaterna. De är mycket värdiga vinnare av Årets bragd.