Sveriges förskolor får ny handledning om brott mot barn

För många utsatta barn är förskolan de enda som kan uppmärksamma och slå larm.
Ett handledningsmaterial ”Liten och trygg” ger förskolepersonal kunskap om brott mot barn och om personalens skyldighet att anmäla till socialnämnden.

Det kan upplevas som tufft och svårt ibland i det ansvar man har som förälder. Du har möjlighet att ringa Örebro kommuns föräldratelefon 019-213600 anonymt och få råd och stöd.

Telefonen är öppen måndag – fredag (helgfria dagar) kl. 09.00 – 12.00. Vid andra tider kan du lämna ett  meddelande via en röstbrevlåda och du kommer att kontaktas senast inom tre arbetsdagar.

”Lita på din magkänsla” – Så märker du om ditt barn tar droger

Din tonåring har kanske börjat skolka, är ständigt snuvig eller har bytt ut alla sina tidigare vänner. Något som kanske inte är helt ovanligt i ett tonårsliv. Men så är det den där molande känslan att något inte står rätt till.
I värsta fall kan det handla om att ditt barn har börjat testa droger. Droger som spice, som flera unga fallit offer för den senaste tiden. 
Följ med ungdomspolisen Alexandra när hon både visar prover på droger du kan hitta i tonårsrummet och vilka varningssignaler du bör vara uppmärksam på hos ditt barn.

Några tips till tonårsföräldrar

http://www.tonarsparloren.se/

 • Bjud inte på alkohol och köp inte ut.
  De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Man kan inte lära sina barn att dricka alkohol. Det enda man lär dem är att dricka.
 • Var intresserad och lyssna.
  En bra relation handlar mest om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser.
 • Visa att du bryr dig.
  Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig berätta varför du är det.
 • Lita på dig själv.
  Försök lyssna på dig själv och vad du tycker om saker och ting. Som förälder har du rätt att välja det som känns bäst för dig.
 • Var tydlig och sätt gränser.
  Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att göra som du bestämt.
 • Ta hjälp av andra föräldrar.
  Ibland kan det vara skönt att prata om hur andra gör och kanske slå hål på argumentet ”alla andra får”.
 • Hjälp till att säga nej.
  För föräldrar handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att de är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.
 • Kom ihåg att du är en förebild.
  Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.
 • Våga släpp taget.
  Din tonåring är i full färd med att utforska sin lite mer vuxna identitet. Var öppen för det nya, och våga släpp taget. Men visa att du finns där och att du gärna hjälper till.
 • Visa kärlek.
  Din tonåring måste förstå att du tycker om honom eller henne oavsett vad som händer. Närhet och kärlek betyder mycket, oavsett hur gammalt ditt barn är.

Vi uppmärksammar personer som visar civilkurage

Örebro brottsförebyggande råd i samarbete med tidningen Örebroar’n uppmärksammar personer som visar civilkurage. Vi behöver tips från allmänheten för att få kännedom om händelser som kan föranleda en belöning.
I slutet av året kommer en eller flera personer att få utmärkelsen Årets Bragd där man förutom en vacker statyett erhåller ett presentkort på 20.000 kronor.

Örebro brottsförebyggande råd uppmärksammar personer som visar civilkurage. Vi behöver tips från allmänheten för att få kännedom om händelser som kan föranleda en belöning.
I slutet av året kommer en eller flera personer att få utmärkelsen Årets Bragd där man förutom en vacker statyett erhåller ett presentkort på 20.000 kronor.

Årets Bragd 2013
Läs mer om vem som fick Årets Bragd 2013

Kontaktperson:
Sören Svensson
soren.svensson@orebro.se
019-212553
070-5629775