Vad gör dina barn på nätet? 2017-03-22T11:30:03+00:00

Undrar du vad dina barn gör på nätet?

Fredrik_01 började chatta med Isak, 12, under ett onlinespel. Snart spelade och chattade de med varandra varje dag. Isak tyckte att de kunde prata om allt, om tjejer och fotboll. När Isaks pengar tog slut var Fredrik_01 snäll och satte in 200 kronor på hans spelkonto. Isak var glad över att ha hittat en så schysst kompis. Därför var det inte konstigt att de skulle träffas hemma hos Fredrik_01.

Men när han kom dit visade det sig att Fredrik_01 var en gubbe som ville att Isak skulle göra äckliga saker med honom. Isak blev förvånad eftersom han hade trott att killar inte råkade ut för sådant här. Det tog tre år innan Isak vågade berätta vad som hänt för någon.

Många gromare, som brottslingarna kallas, pratar inte om sex till en början. De låtsas vara någon annan, tar kontakt med en tjej eller kille och kartlägger deras liv. Den första kontakten sker ofta på chattforum eller spelsajter.

Tycker du att det är svårt att prata med dina barn om farorna på nätet? Här hittar du en film och tips som riktar sig till unga:http://polisen.se/Utsatt-for-brott/Skydda-dig-mot-brott/Ha-koll-pa-livet-pa-natet/

Dela gärna dessa tips och hjälp oss att upplysa fler föräldrar.

Det finns vissa tecken att vara uppmärksam på, här får du som förälder tips och råd:
https://www.youtube.com/watch?list=PLETfum1Vg4-_Aj1k_sgranVWUk9rA4wO-&v=bAY4mzhZtVs