Några praktiska råd och tips till äldre

Som äldre kan du förebygga brott genom att vara uppmärksam, och inte släppa in okända personer i din bostad.
http://www.orebro.se/39904.html

Äldre har fått besök av blomsterförsäljare hemma i bostaden som påstår att de säljer till förmån för en kommunal verksamhet.

Ingen kommunal verksamhet säljer blommor via dörrförsäljning. Det var två personer som gick runt i Glanshammar och ”sålde” blommor till äldre personer. Till ett hushåll hade de sagt att de sålde till förmån för Hagagården vilket inte stämmer.
Det sker alltså inte blomsterförsäljning från vård- och omsorgsboende.

För att öka tryggheten och minska risken för äldre att utsättas för brott i vardagen har Örebro brottsförebyggande råd tagit fram ett informationsmaterial RÅD & TIPS FÖR ÄLDRE samt en film VÅGA LEVA LIVET som finns tillgänglig längre ner på sidan.

Råd & tips för äldre (Klicka här!)

Flera fall av åldringsbrott i Örebro den senaste tiden där okända lurar sig in hos äldre.

Hur kan vi förebygga dessa brott?

Det är för många svårt att hantera en situation när det ringer på dörren och någon säger sig ha ett ärende för att komma in i lägenheten.

  • Öppna inte dörren om okända ringer på. Tala om att du är hemma men öppna inte dörren för oväntade besökare.
  • Om någon utger sig för att vara hantverkare eller skall kontrollera något i lägenheten skall du känna till detta i förväg.
  • Har du behov av hjälp och stöd via hemtjänsten skall du kräva legitimation om det är någon som du inte känner igen.
  • Lämna aldrig ut något bankkort eller kod till okända.
  • Meddela polisen om ni får besök av okända som försöker lura sig in.

För mer info läs gärna Råd & Tips för äldre

Lämna aldrig ut kort eller koder!

Det inkom en anmälan till Polisen Örebro avseende ett s.k. åldringsbrott. Dessa brott är inte ovanliga och gärningspersonerna ser sin chans till att lura äldre personer som i vissa fall är godtrogna.

I detta fall, likt många andra, kontaktades målsäganden via telefon och personen som ringde sade sig representera ett spelbolag och hävdade att den äldre målsäganden vunnit pengar. För att vinsten skulle överföras till målsäganden var man tvungen att få tillgång till målsägandens bankomatkort samt kod. Strax efter telefonsamtalet kom en man hem till målsäganden och hämtade bankomat kort samt fick koden till korten.

Någon vinst betalades givetvis inte ut. Målsäganden blev av med en betydande summa pengar.

Ficktjuvar finns ofta på platser där det är mycket folk. Tänk på att hålla uppsikt över dina ägodelar.

Praktiska tips och råd från polisen >>

Filmen ”Våga leva livet” visar exempel på vad du kan göra för att känna dig tryggare. Filmen ger tillfälle till diskussion. Därför passar den utmärkt att visa för exempelvis din bostadsförening.