TrygghetstelefonHänder


Trygghetstelefonen

Om du känner dig otrygg när du är utomhus sent på kvällar och nätter kan du ringa Trygghetstelefonen på nummer 019-21 31 00, eller om du är teckenspråkig kan du chatta med dem via Skype (trygghetstelefonen.orebro). Ett tips är att spara numret i din telefon. Trygghetstelefonen erbjuder ”en vän i luren” tills du har kommit fram till den plats du ska till, eller någonstans där du känner dig trygg. Men det är inget larmnummer, så om du är i en akut situation ska du ringa 112.

Öppettider
Trygghetstelefonen är öppen fredagar och lördagar klockan 23–03, samt vid skolavslutningar, studentexamen, nyårsafton och valborgsmässoafton.

Din position
För att kunna ge ett bra stöd och öka din säkerhet kommer du att uppmanas att ange var du befinner dig när du ringer till Trygghetstelefonen. Om något skulle hända så att du behöver akut hjälp kan den du pratar med larma 112 och tala om var du befinner dig. De som svarar på Trygghetstelefon kan prata med dig och ringa 112 samtidigt.

Ladda ner appen
För att du ska kunna skicka uppgifter om vart du befinner dig till Trygghetstelefonen behöver du ladda ned appen ProSmart LT. Appen aktiveras med inloggningsuppgifter som du får från den som svarar på Trygghetstelefonen. Det är bra om du laddar ner appen innan du går ut, så att det går snabbt att aktivera den om det skulle behövas.

Ladda ned appen för Iphone.
Ladda ned appen för Android.

Ansvar och sekretess
Det är Örebro kommun som via Örebro brottsförebyggande råd (Örebrå) ansvarar för Trygghetstelefonen i samarbete med Missing People. De personer som svarar i telefonen är frivilliga som ingår i Missing Peoples ledningsgrupp. För att kunna ge ett bra stöd har de som bemannar telefonen genomgått en utbildning då de också förbundit sig till sekretess som innebär att inte lämna ut information om enskildas personliga förhållanden.